- glavna strana - home - biografija - aktuelno - Garavi sokak - foto galerija - kontakt -
         
           
 - poezija/proza - aforizmi
- knjige za decu
- priznanja/kritika/stampa
 


Marta meseca 1988. godine, grupa entuzijasta i ljubitelja lepe reči, osnovala je u Inđiji književni klub.
Zvanično su ga registrovali 15.10.1988. godine i dali mu naziv "Miroslav Mika Antić", u spomen na rano preminulog velikog srpskog pesnika, slikara i boema.

Za svog prvog predsednika izabrali su Vladana Maksimovića, koji je uspešno vodio Klub punih deset godina.

Na njegovo mesto je došla Vesna Krunić, koja je klubom rukovodila dve godine, do juna 2000. godine, kada je za predsednika izabran Zlatomir Borovnica, koji je na njegovom čelu do današnjih dana.

 
     
     
     
     
     
       
 

Kroz Književni klub je u proteklih 21 godinu prošla čitava jedna plejada izuzetnih ljudi, pesnika i prozaista. Petoro članova nisu više među živima.

Danas Klub okuplja oko 30 članova, od kojih su neki van teritorije Inđije, čak i iz inostranstva.
Klub se ne finansira od strane institucija vlasti, nema sopstvene prihode, po pitanju određenih aktivnosti ima značajnu podršku opštine Inđija.

Književni klub “Miroslav Mika Antić” još uvek nema svoje prostorije, a članstvo se po potrebi sastaje u Narodnoj biblioteci “Dr Đorđe Natošević” u Inđiji.
Uprkos tome, Klub je tokom postojanja, a posebno pod rukovođenjem Zlatomira Borovnice, razvio vrlo intenzivnu aktivnost.

   
     
     
     
     
     
     
     
 


IZDAVAČKA DELATNOST

Jedna od osnovnih delatnosti Kluba bila je izdavaštvo. Od osnivanja do danas, u izdanju Kluba objavljeno je preko 70 naslova, među kojima su zbornici i samostalne knjige pesnika i proznih pisaca.
Poseban akcenat je stavljen na pomoć u publikovanju mladih, neafirmisanih autora.

Klub se intezivno bavio organizovanjem različitih književnih i kulturnih aktivnosti.


GARAVI SOKAK


“Garavi sokak”, pesnička manifestacija održava se u kontinuitetu od 1989. godine.
Danas su to najznačajniji i najmasovniji pesnički susreti u Srbiji, uz učešće velikog broja autora iz dvadesetak država.
(opširnije o Manifestaciji “GARAVI SOKAK)

     
     
     
     
     
     
     
 


“PEVAJ RAVNICO”

Ništa manje značajna i afirmisana je dečja pesnička institucija pod nazivom “Pevaj ravnico”, koja svake godine, od 2001. , prvog vikenda jula, okupi decu-pesnike školskog uzrasta sa teritorije opštine Inđija.

Na dosadašnjih devet susreta, učestvovalo je oko 900 učenika.

Uz pomoć opštine Inđija, svake godine se štampa zbornik pod nazivom manifestacije.
Potrebno je istaći odličnu saradnju Kluba sa svim inđijskim osnovnim školama .

   
     
     
     
     
     
     
 


“NOĆ BOEMA”

Ideja o organizovanju manifestacije “Noć boema” se izrodila među pesnicima koji su dolazili na manifestaciju “Garavi sokak”, tako da je prva priredba pod ovim nazivom održana 2003. godine.

Od tada, svake godine u martu, a u povodu rođendana Miroslava Mike Antića, susreću se pesnici boemi iz zemlje i inostranstva. Njih sedamdesetak, čitaju svoje boemske pesme, napisane upravo za ovo okupljanje, i nastavljaju druženje uz sremske tamburaše i vino, do duboko u noć.

Za svaki susret štampa se zbornik, zajedničkim sredstvima učesnika.

U prethodnih osam godina, koliko koliko ova originalna manifestacija traje, učešće je uzelo oko 600 autora.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
       
   

 
 

VEČERI DUHOVNE POEZIJE

Klub je vrlo uspešno organizovao večeri duhovne poezije pod nazivom “Hristu na dar”, svake godine 10 dana pred pravoslavni Uskrs.

Održano ih je pet, ali zbog nedostatka sredstava moralo se odustati od ove korisne inicijative, u kojoj su učešće imali istaknuti srpski stvaraoci:
- Dobrica Erić,
- Matija Bećković
- Rajko Petrov-Nogo
- Duško Trifunović
- crkveni hor Srpske Pravoslavne crkve iz Inđije sa sveštenicima.

U programu su učestvovali i članovi kluba koji stvaraju tu vrstu poezije.

   
     
     
     
     
     
     
   

DVE ANTOLOGIJE SLEPIH I SLABOVIDIH AUTORA

U dugogodišnjem druženju sa književnim stvaraocima, Zlatomir Borovnica je uočio da ima dosta stvaraoca među slepim i slabovidim, koji se uspešno bave pisanjem proze i poezije. Otuda ideja da ih okupi, tako da su pod okriljem Književnog kluba “Miroslav Mika Antić” izdate dve knjige antologijskog tipa: “PESME SU NAŠA KRILA” i “SJAJ TREĆEG DOBA”.
“PESME SU NAŠA KRILA” je udružila u jednoj knjizi 15 autora, a recenzent je uvaženi književnik Nedeljko Terzić iz Sremske Mitrovice. Promocija je održana u Kulturnom centru u Inđiji.
Antologija “SJAJ TREĆEG DOBA” svoju promociju je imala u Beogradu u Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih, a zastupljeno je 10 autora. Recenzent je priznati književni stvaralac i kritičar iz Inđije, Nikica Banić.
U knjigama su okupljeni sledeći autori:
Đuro Bakić- Tuzla, Dragana Vasiljević – Pančevo, Nenad Vukeljić – Zrenjanin, Nataša Galić – Beograd, Igor Zorić – Zrenjanin, Borislava Ivanović – Zaječar, Nedeljko Ložajić – Beograd, Slobodanka Minić-Alb – Pančevo, Slovenka Mijalković – Negotin, Miličko Miketić – Podgorica, Lorijan Popi – Vršac, Miloš Radojevic – Užice, Simonida Rastina – Beograd, Budinka Tošić – Užice, Budimir Milošev – Beograd, Dragana Dučić – Užice, Dragica Gavranović – Beograd, Dragoljub Đurović – Užice, Emilija Matić – Beograd, Ljubica Pušica – Prijepolje, Savo Blagojević – Podgorica i Zlatomir Borovnica - Inđija.

   
   
Uprkos teškoćama, nedostatku sredstava i sopstvenih prostorija, Književni klub "Miroslav Mika Antić" ostvario je vrlo respektabilnu aktivnost.
Imao je zapaženu kulturnu misiju, prosvetiteljsku i edukativnu ulogu, stvaranja mostova saradnje među ljudima.
Posebno je značajan njegov doprinos afirmaciji Inđije, kao značajnog pesničkog i duhovnog centra.

Sarađivao je i sarađuje sa mnogim književnim klubovima širom Srbije, u bivšim jugoslovenskim republikama, sa klubovima naših ljudi u rasejanju.
   
     
     
     
     
     
     
 
  - glavna strana - home - biografija - aktuelno - Garavi sokak - foto galerija - kontakt - poezija/proza - aforizmi - knjige za decu - priznanja/kritika/stampa -
  - produced by Majo Danilovic -